За витамините

Всичко за витамините

Това са органични съединения, които се приемат предимно с храна. Изключения са: витамини D (произвежда се в кожата под въздействието на ултравиолетовите лъчи), K и B3 (образуват се в червата). Всеки от витамините (само 13 на брой) изпълнява определена роля в човешкия организъм. Различните съединения  присъстват в различни продукти, осигурявайки организма с тях. За това е необходимо да разнообразите диетата си колкото е възможно повече. И дефицита и излишъкът на витамини са вредни.

 

Витамин А

Мастноразтворим витамин, важен елемент за здравословния растеж, за образуване на костните тъкани, зъбите и клетъчната структура. Витамин А  е от голямо значение за нощно виждане, необходим е за предпазване от респираторни, храносмилателни и уринарни тъканни инфекции. Отговаря за красотата и младостта на кожата, здравата коса и ноктите, остротата на зрението. Витамин А се абсорбира в тялото под формата на ретинол, който се намира в черния дроб, рибеното масло, яйчния жълтък, млечните продукти и се добавя към маргарина. Каротинът, който в тялото се превръща в ретинол се среща в много плодове и зеленчуци.

Витамини от група В

Говорейки за витамини от група В, имаме предвид комплекс от водоразтворими вещества, присъстващи заедно или поотделно в много хранителни източници. Те подпомагат метаболизма, действат като коензими и превръщат протеините и въглехидратите в енергия. Тези витамини поддържат тонуса на кожата и мускулите, нервната система и клетъчния растеж.

Витамин С

Това вещество е от съществено значение за синтеза на колаген и важен компонент на съединителната тъкан, кръвните клетки, сухожилията, връзките, хрущялите, венците, кожата, зъбите и костите. Важен компонент в метаболизма на холестерола. Високо ефективен антиоксидант, гаранция за добро настроение, здрав имунитет, сила и енергия.

Витамин D

Подпомага поддържането на здрави кости. Отговаря за здравето на венците, зъбите, мускулите. Важен за поддържане на сърдечно-съдовата функция, помага за предотвратяване на деменция и подобряване на мозъчната функция.

Витамин Е

Витамин Е е мощен антиоксидант, който предотвратява разпространението на реактивни кислородни видове и спомага за подобряване на цялостното здраве. Освен това, той спира действието на свободните радикали и като регулатор на ензимната активност играе роля в правилното мускулно развитие. Засяга изразяването на гените, поддържа здравето на очите и нервната система. Една от основните функции на витамин Е е да поддържа здравето на сърцето, като същевременно поддържа баланса на нивата на холестерола. Подобрява кръвообращението на скалпа, ускорява процеса на оздравяване на раните и предпазва кожата от изсушаване. Витамин Е предпазва тялото ни от вредните външни фактори и запазва младостта ни.

Витамин B7 (биотин или витамин Н)

Витамин B7 (биотин или витамин Н) е признат за един от най-активните витамини-катализатори. Понякога се нарича микровитамин, защото за нормалното функциониране на тялото е необходимо в много малки количества.

Витамин Н участва в метаболизма на въглехидрати, протеини, мазнини. С него тялото получава енергия от тези вещества. Участва в синтеза на глюкоза. Биотинът е необходим за нормалното функциониране на стомаха и червата, засяга имунитета и функцията на нервната система, допринася за здравето на косата и ноктите.

Витамин Н1

Пара-аминобензоената киселина е необходима за мъжкото тяло, особено когато настъпва така наречената болест на Пейрони, от която страдат повечето мъже на средна възраст. При това заболяване тъканта на пениса на мъжете става необичайно фиброзна. В резултат на това заболяване по време на ерекция, пенисът е силно сгънат, което причинява на пациента голяма болка. При лечението на това заболяване се използват лекарства от този витамин. Като цяло продуктите, съдържащи този витамин, трябва да присъстват в хранителната диета на човека.

Витамин К

Витамин К комбинира група мастноразтворими вещества – производни на нафтохинон с хидрофобна странична верига. Двата основни представители на групата са витамин К1 (филоквинон) и К2 (менахинон, произведен от здрава чревна микрофлора). Основната функция на витамин К в организма е да се осигури нормално съсирване на кръвта, образуването на костна тъкан (остеокалцин), поддържане на функцията на кръвоносните съдове, осигуряване на нормалното функциониране на бъбреците.

L-Carnitine

L-Carnitine подобрява метаболизма на мазнините и насърчава отделянето на енергия по време на обработката им в организма, повишава издръжливостта и съкращава периода на възстановяване по време на физическото натоварване, подобрява функцията на сърцето, намалява количеството на подкожната мазнина и холестерола в кръвта, ускорява мускулния растеж, стимулира имунната система.

Витамин N

Витамин N участва в процесите на биологично окисление, като осигурява на организма енергия, при образуването на коензим А, необходим за нормалния метаболизъм на въглехидрати, протеини и мазнини. Липоевата киселина, като участва в метаболизма на въглехидратите, осигурява своевременно усвояване от мозъка на глюкоза – основния хранителен и енергиен източник на нервните клетки, което е важна точка за подобряване на концентрацията и паметта.

Витамин Р

Основните функции на витамин Р е укрепване на капилярите и намаляване на пропускливостта на съдовата стена. Предотвратява и лекува кървенето на венците, предпазва от кръвоизливи, има антиоксидантно действие. Биофлавоноидите стимулират тъканното дишане и активността на някои ендокринни жлези, по-специално надбъбречните жлези, подобряват функционирането на щитовидната жлеза, повишават устойчивостта към инфекции и понижават кръвното налягане.

Витамин РР

Основните представители на витамин РР са никотинова киселина и никотинамид. В животинските продукти ниацинът се среща под формата на никотинамид, а в растителните продукти – под формата на никотинова киселина. Витамин РР е необходим за отделянето на енергия от въглехидратите и мазнините за метаболизма на протеините. Влиза в състава на ензимите, които осигуряват клетъчното дишане. Ниацинът нормализира работата на стомаха и панкреаса. Никотиновата киселина влияе благоприятно върху нервната и сърдечносъдовата система; поддържа здрава кожата, чревната и устната лигавица; участва в осигуряването на нормално зрение, подобрява кръвообращението и намалява високото кръвно налягане.

Витамин U

Витамин U притежава антихистаминови и антиатеросклеротични свойства. Участва в хистаминовото метилиране, което води до нормализиране на стомашната киселинност. При продължителна употреба (за няколко месеца), S-метилметионин не оказва неблагоприятно влияние върху състоянието на черния дроб (неговото затлъстяване), което се проявява от аминокиселината метионин.