За минералите

Всичко за полезните минерали, отговорни за здравето на човешкия организъм

Минерали – Това са биологично активни вещества, които осигуряват функционирането на всички органи и системи. Те са разделени на микро- и макро елементи. Всеки от тях притежава своя собствена роля в организма и за всеки нуждата на организма е индивидуална. Много е важно минералите да постъпват ежедневно в човешкото тяло, а това е възможно само ако храната е разнообразна и балансирана.

Излишъкът или дефицитът на минерали може да наруши работата на целия организъм. В допълнение, има вещества, които са вредни в големи количества до  размер, равен на интоксикация. Ето защо продуктите, в които те се съдържат, не се препоръчват да се консумират ежедневно (те включват риба тон, скумрия, тъй като те съдържат живак).

Също така трябва внимателно да се избира диетата, по време на прием на лекарства. Това е нужно, защото веществата, които се съдържат в някои храни, могат да неутрализират действието на лекарствата, или обратното, като провокират влошаване на здравословното състояние. Например, сокът от грейпфрут не трябва да се пие редовно с антибиотици, сърдечни капки или лекарства за понижаване на холестерола, за да не се провокира бъбречна недостатъчност.

 

Минерали - Алуминий - MaxBioLives Алуминият се натрупва в белите дробове, костите и епитела, мозъка и черния дроб. Екскретира се с урината, изпражненията, потта и издишания въздух.

Той насърчава епителизирането на кожата, участва в изграждането на съединителната и костната тъкан. Участва в образуването на фосфатни и протеинови комплекси. Повишава храносмилателния капацитет на стомашния сок и повишава активността на редица храносмилателни ензими. Влияе върху функцията на паращитовидните жлези.

Минерали - Бор Борът се намира в костната тъкан на хора и животни. Ролята на бора в човешкото тяло все още не е проучена достатъчно, но нуждата му от поддържане на човешкото здраве е доказана. Борът участва в изграждането на клетъчни мембрани, на  костна тъкан и някои ензимни реакции в организма. Той помага за намаляване на основния метаболизъм при пациенти с тиреотоксикоза. Повишава способността на инсулина да понижава кръвната захар.
Минерали - Бром Бромът активира сексуалната функция, увеличавайки обема на еякулата и броя на сперматозоидите в него. Има инхибиращ ефект върху централната нервна система. Бромът е част от стомашния сок, влияе (заедно с хлора) на неговата киселинност.
Минерали - Калций Калцият е основният строителен материал за образуването на костите и зъбите. Калцият е част от течностите в кръвта, клетките и тъканите. Участва в коагулацията на кръвта и намалява пропускливостта на стените на кръвоносните съдове, предотвратявайки проникването на чужди алергени и вируси в клетките.

Той стимулира функциите на определени ензими и хормони, секрецията на инсулин. Има противовъзпалителни и антиалергенни ефекти, повишава защитните сили на организма. Влияе върху синтеза на нуклеинови киселини и протеини в мускулите, възстановява водния баланс в организма. Участва в киселинно-алкалния баланс заедно с натрий ( Na), калий (К) и магнезий (Mg).

Минерали -Хлор Хлорът участва активно в поддържането и регулирането на водния баланс в организма. Той е необходим за нормална нервна и мускулна дейност. Насърчава храносмилането, помага за премахване на вещества, които затлачват организма.

Участва в прочистването на черния дроб от мазнини, необходим е за нормална мозъчна функция. При животни и хора хлорните йони участват в поддържането на осмотичното равновесие. Хлоридният йон има оптимален радиус за проникване през клетъчната мембрана. Това обяснява съвместното му участие с натриеви и калиеви йони в създаването на постоянно осмотично налягане и регулирането на водно-солевия метаболизъм. Хлорът съдържа до 1 килограм в тялото и се концентрира главно в кожата.

Минерали - Кобалт Основното значение на кобалта е неговият ефект върху образуването на кръв и метаболизма. Без кобалт няма витамин В12. Като част от този витамин участва в разграждането на въглехидратите, протеините и мазнините, синтеза на аминокиселини и ДНК.

Поддържа нервната и имунната система в работно състояние, отговаря за нормалното функциониране на клетките, растежа и развитието на червените кръвни клетки. Кобалт е необходим за нормална активност на панкреаса и регулиране на активността на адреналина. Той подобрява абсорбцията на желязо в червата и активира прехода на така нареченото депозирано желязо в хемоглобина на червените кръвни клетки. Насърчава по-добрата абсорбция на протеинов азот, стимулира синтеза на мускулни протеини.

Минерали -Хром При взаимодействие с инсулин, хромът насърчава абсорбцията на глюкоза в кръвта и нейното проникване в клетки. Засилва действието на инсулина и повишава чувствителността на тъканите към него. Намалява нуждата от инсулин при пациенти със захарен диабет и помага за предотвратяване на диабет. Хромът регулира активността на ензимите за синтез на протеини и тъканното дишане. Той участва в транспорта на протеини и липидния метаболизъм. Хромът помага за понижаване на кръвното налягане, намалява чувствата на страх и тревожност и облекчава умората.
Минерали - Мед Медта заедно с желязото играе голяма роля за образуването на червените кръвни клетки, участва в синтеза на хемоглобин и миоглобин. Необходима е за нормалното функциониране на дихателната и нервната система, участва в синтеза на протеини, аминокиселини, в работата на АТФ. Нормалната обмяна на желязо е невъзможна без участието на мед. Медта участва в образуването на най-важните протеини на съединителната тъкан – колаген и еластин, играе важна роля в производството на кожни пигменти.
Минерали - Флуор Флуорът допринася за узряването и втвърдяването на зъбния емайл, помага в борбата с кариеса на зъбите. Намалява производството на киселинни микроорганизми, които причиняват зъбен кариес. Флуорът участва в растежа на скелета, в зарастването на костната тъкан при фрактури. Той предотвратява развитието на сенилна остеопороза, стимулира образуването на кръв и инхибира образуването на млечна киселина от въглехидратите.
Минерали - Желязо Желязото участва в образуването на хемоглобин в кръвта, в синтеза на хормоните на щитовидната жлеза, в защитата на организма от бактерии.

Необходимо е за формирането на имунни защитни клетки, необходимо е за „работата“ на витамините от група В.

Желязото е част от повече от 70 различни ензими, включително дихателни, които осигуряват дихателни процеси в клетките и тъканите и участват в неутрализирането на чужди вещества, постъпващи в тялото човек.

Минерали - Йод Йодът е много важен за организма – той е основен компонент на щитовидната жлеза, като е част от нейните хормони (тироксин, трийодтиронин). Хормоните, съдържащи йод, стимулират растежа и развитието, регулират енергийния и топлинния метаболизъм, засилват окисляването на мазнини, протеини и въглехидрати. Тези хормони активират разграждането на холестерола, участват в регулирането на функцията на сърдечно-съдовата система и са важни за развитието на централната нервна система.
Минерали - Калий Калият участва в съкращаването на мускулите, регулира кръвното налягане и сърдечната честота, осигурява преминаването на импулси през нервната система.

Калият помага за извеждане на течности от тялото, противодейства срещу някои форми на депресия, подобрява доставката на кислород в мозъка, помага да се отървете от токсините и дори предотвратява инсултите. Заедно с Магнезият (Mg) играе важна роля за здравето на сърцето. В повечето физиологични процеси калият действа като натриев (Na) антагонист, следователно, за поддържане на добро здраве е необходимо съотношението на натрий към калий в храната да е 1: 2. Излишъкът от натрий в организма може да бъде неутрализиран чрез въвеждане на допълнителни количества калий.

Минерали - Магнезий Магнезият – един от най-често срещаните елементи в природата, е неразделна съставка на костите и зъбния емайл при хора и животни, а в растенията е част от хлорофила. Магнезиевите йони се намират в питейната вода, а в морската вода има много магнезиев хлорид. Магнезият е необходим за обмена на глюкоза, на аминокиселини, на мазнини, за транспорта на хранителни вещества. Той е необходим за производството на енергия. Магнезият участва в процеса на синтеза на протеини, на прехвърлянето на генетична информация, на нервните сигнали. Необходим е за подържането на сърдечно-съдовата система в здравословно състояние. Адекватното ниво на магнезий намалява вероятността от сърдечни пристъпи.
Минерали - Манган Манганът е част от активния център на ензимите, участващи в окислително-възстановителните процеси (супероксид дисмутаза и пируват киназа). Той също е неразделна част от ензимите, участващи в образуването на съединителна тъкан, допринася за растежа и нормалното състояние на хрущяла и костите. Манганът е от съществено значение за нормалното функциониране на мозъка и нервната система. Необходим е панкреасът да работи, генерира енергия и синтезира холестерол и нуклеотиди (ДНК); влияе върху метаболизма на мазнините, предотвратявайки прекомерното отлагане на мазнини в черния дроб; нормализира кръвната захар, намалявайки я при диабет.
Минерали - Молибден Молибденът активира редица ензими, в частност флавопротеините, влияе на пуриновия метаболизъм, ускорявайки метаболизма и отделянето на пикочна киселина от тялото. Молибденът участва в синтеза на хемоглобин, обмена на мастни киселини, въглехидрати и някои витамини (А, В1, В2, РР, Е).
Минерали - Натрий Натрият, заедно с калий (К) и хлор (Cl), е едно от трите хранителни вещества, необходими на човека в големи количества. Съдържанието на натрий в тялото е 70-110 г. От тях 1/3 е в костите, 2/3 – в течната, мускулната и нервната тъкан. Натрият участва в регулирането на кръвното налягане и механизма на свиване на мускулите, поддържа нормален сърдечен пулс и дава издръжливост на тъканите. Той е много важен за храносмилателната и отделителната системи на организма, помага за регулиране на транспортирането на вещества във и извън всяка клетка.
Минерали - Никел Никелът се намира в много малки количества в кръвта, надбъбречните жлези, мозъка, белите дробове, бъбреците, кожата, костите и зъбите. Никелът има благоприятен ефект върху процесите на кръвообразуване, помага на клетъчните мембрани и нуклеиновите киселини да поддържат нормална структура. Той е част от рибонуклеиновата киселина, която насърчава преноса на генетична информация.
Минерали - Фосфор Фосфорът влияе върху умствената и мускулната дейност, заедно с калция, дава сила на зъбите и костите – участва в образуването на костна тъкан. Фосфорът се използва за провеждане на почти всяка химическа реакция в организма и за производство на енергия. В енергийния метаболизъм фосфорните съединения (АТФ, АДФ, гуанинови фосфати, креанинови фосфати) играят решаваща роля. Фосфорът участва в синтеза на протеини, е част от ДНК и РНК, а също така участва в метаболизма на протеини, въглехидрати и мазнини.
Минерали - селен Селенът се е считал за отрова в продължение на много години и едва през 60-те години на миналия век, когато се изследва дефицитна от селен кардиомиопатия, наречена болест на Кешан, ролята на селен за хората е ревизирана. Селенът е известен със своите антиоксидантни свойства, заедно с витамин Е, той защитава тялото от свободни радикали. Селенът е необходим за синтеза на хормони на щитовидната жлеза, които регулират метаболизма в организма, предпазва от сърдечни заболявания.
Минерали - Силиций Силицият е необходим за нормалния ход на метаболизма на мазнините в организма. Наличието на силиций в стените на кръвоносните съдове предотвратява проникването на мазнини в кръвната плазма и тяхното отлагане в съдовата стена. Силицият подпомага образуването на костна тъкан, насърчава синтеза на колаген. Има съдоразширяващо действие, което спомага за понижаване на кръвното налягане. Освен това стимулира имунната система и участва в поддържането на еластичността на кожата.
Минерали - Ванадий Ванадийът участва в производството на енергия, метаболизма на въглехидратите и мазнините; намалява производството на холестерол; полезен при лечението на атеросклероза и сърдечно-съдови заболявания; необходими за нормалното функциониране на нервната система. Ванадий стимулира деленето на клетките и действа като противораково средство.
Минерали - Цинк Цинкът е част от повече от 200 ензими, които участват в различни метаболитни реакции, включително синтез и разлагане на въглехидрати, протеини, мазнини и нуклеинови киселини – основният генетичен материал. Той е неразделна част от хормона на панкреаса – инсулин, който регулира кръвната захар. Цинкът допринася за растежа и развитието на човека, той е необходим за пубертета и продължаващото потомство. Той играе важна роля за формирането на скелета, необходим е за функционирането на имунната система, има антивирусни и антитоксични свойства и участва в борбата с инфекциозните заболявания и рака.
Минерали - Сяра Сярата е част от най-важните аминокиселини (метионин, цистин), хормони (инсулин), редица витамини от група В и витаминоподобни вещества (пангамова киселина и “витамин” U). Сярата е известна като „минерал за красота“ и е от съществено значение за здравата кожа, нокти и коса. Той играе голяма роля в производството на енергия, в коагулацията на кръвта, в синтеза на колаген – основния протеин на съединителната тъкан и в образуването на определени ензими.